Czarna Porzeczka na długie życie

Odżywia mózg

 

CZARNA PORZECZKA była symbolem zdrowia i długiego życia. Dietetycy nazywają czarną porzeczkę pokarmem dla mózgu.

Bogactwo składników: jest bardzo silnym antyoksydantem, bogatym w składniki odżywcze: w witaminę C ( cztery razy więcej niż pomarańcze), witaminy z grupy B, kwas foliowy we flawonoidy i potas (zawiera dwa razy więcej potasu niż banany). Zawiera dużo żelaza, a obecność witaminy C przyczynia się do jego lepszego wchłaniania. W nasionach czarnej porzeczki jest dużo kwasu gamma-linolenowego (GLA), kwasy tłuszczowe.

CZARNA PORZECZKA zawiera błonnik, dzięki czemu przyczynia się do sprawnego funkcjonowania układu trawiennego, poprawy tolerancji glukozy. Daje efekt sytości. Niektóre włókna, w tym pektyny szczególnie obecne w czarnej porzeczce mogą odgrywać rolę zapobiegawczą w chorobach krążenia, podwyższonego cholesterolu.

Zmniejsza napięcie w ramionach i zmęczenie mięśni w czasie pracy przy komputerze, dzięki poprawie obwodowego przepływu krwi.Samych antocyjanów o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odpowiedzialnych m.in. za barwę czarnej porzeczki odkryto około 300 różnych rodzajów.

Antocyjany zmniejszają stany zapalne w organizmie i skutki zapalenia stawów. Efekt jest podobny do aspiryny lub innych leków przeciwzapalnych, dlatego wiele osób starszych decyduje się na stosowanie czarnej porzeczki.Czarna porzeczka stosowana jest w profilaktyce antynowotworowej, leczeniu biegunek, kolek jelitowych, wzdęć spowodowanych przez bakterie, układu moczowego, kaszlu, bólu gardła, przy problemach z atopowym zapaleniem skóry oraz wpływa na wzmocnienie włosów. Wspomaga leczenie przeziębień i grypy.

CZARNA PORZECZKA wykazuje działanie antybakteryjne i antyalergiczne. Badania pokazują, że może mieć wpływ na zmniejszenie demencji, w chorobie Alzheimera, spowalniając proces starzenia się mózgu.